E-faktúra a neplatiteľ DPH: čo musíte od 1. januára 2027 a čo nie

Musí neplatiteľ DPH alebo živnostník e-faktúry vystavovať, prijímať či oznamovať? Krátke odpovede podľa zákona o DPH platného od 1. 1. 2027.

Publikované 7. 11. 2026 · 2 min čítania

Overené podľa: § 71 ods. 5 a § 85o zákona o DPH a § 49a zákona o dani z príjmov v znení od 1. 1. 2027, FAQ k eFaktúre zo 4. 11. 2026 · Ako píšeme návody

Ukážeme, či vás sieť Peppol už nájde. Živnostníkom DIČ na webe nezobrazujeme.

Stručne

  • Vystavovať e-faktúry nemusíte. Povinnosť má len platiteľ DPH, a to ani vtedy nie, keď máte IČ DPH podľa § 7 alebo § 7a.
  • Prijímať ich vedieť musíte, ak máte na Slovensku sídlo alebo miesto podnikania a platiteľ DPH vám niečo dodáva (§ 71 ods. 5).
  • Potrebujete na to DIČ a zmluvu s Digitálnym poštárom.
  • Údaje finančnej správe neoznamujete a pokuty za oznamovanie sa vás netýkajú.

Musím vystavovať e-faktúry?

Nie. Povinnosť vyhotoviť e-faktúru má od 1. januára 2027 len platiteľ DPH registrovaný podľa § 4, § 4b alebo § 4c (§ 85o ods. 2 zákona o DPH). Ak máte IČ DPH len podľa § 7 alebo § 7a, napríklad kvôli nákupu služieb zo zahraničia, platiteľom nie ste a povinnosť nemáte. Faktúry môžete posielať ako doteraz. E-faktúru môžete poslať aj dobrovoľne.

Musím vedieť e-faktúry prijímať?

Áno, ak vám platiteľ DPH dodáva tovar alebo službu v tuzemsku. Zákon to ukladá každej osobe, ktorej platiteľ musí poslať e-faktúru (§ 71 ods. 5). Sú to podnikatelia so sídlom alebo miestom podnikania na Slovensku, aj keď nie sú platiteľmi DPH, a právnické osoby, ktoré nepodnikajú (§ 85o ods. 3).

Finančná správa výslovne menuje živnostníkov, slobodné povolania (advokátov, architektov, umelcov), samostatne hospodáriacich roľníkov a prenajímateľov nehnuteľností. Netýka sa to ľudí, ktorí nakupujú ako spotrebitelia.

Čo na to potrebujem

  • DIČ. Sieť doručuje e-faktúry na adresu 0245:DIČ. Ak ste zapísaný v živnostenskom alebo obchodnom registri, daňový úrad vás zaregistroval a DIČ pridelil sám (§ 49a ods. 1 zákona o dani z príjmov). Slobodné povolania a prenajímatelia, ktorí v registri nie sú, musia o registráciu požiadať (§ 49a ods. 2).
  • Zmluvu s Digitálnym poštárom, teda certifikovaným poskytovateľom doručovacej služby. Bez nej vás sieť nenájde, aj keď DIČ máte.
  • Spôsob, ako prijaté faktúry čítať. Väčšina poštárov ich ukáže v aplikácii alebo pošle ďalej do účtovného programu.

Musím niečo oznamovať finančnej správe?

Nie. Oznamovať údaje z prijatých e-faktúr musí len príjemca, ktorý je platiteľom DPH (§ 85o ods. 10). Pokuty do 10 000 a 100 000 eur sa týkajú práve tohto oznamovania (§ 85o ods. 12 a 13), takže sa vás netýkajú.

Prenajímam byt. Platí to aj pre mňa?

Podľa platného znenia áno, ak vám platiteľ DPH niečo fakturuje, napríklad správca alebo dodávateľ energií. Novela, ktorá je v Národnej rade, navrhuje výnimku pre neplatiteľa, ktorý prijíma faktúry len v súvislosti s nájmom nehnuteľnosti oslobodeným od dane, ak nehnuteľnosť nemá v obchodnom majetku. Kým novela nevyjde v Zbierke zákonov, výnimka neplatí.